Studiedag Arabisch 2016

Plenaire

Gastspreker Mariette van Beek (biodata)

opening van de studiedag Sectie Arabisch om 10.15 uur

Op vakantie naar Andalusië? Met kennis van de Arabische taal en cultuur waardeer je de regio dubbelop. In tijden van polarisatie realiseren we ons vaak te weinig dat al onze tradities en gewoonten dynamische producten van wederzijdse beïnvloeding zijn. In Zuid-Spanje wordt een mens weer wakker. De kruisbestuiving tussen de islamitische, christelijke en joodse cultuur tijdens de eeuwenlange Moorse heerschappij is in Andalusië nog altijd tastbaar.

Mariëtte van Beek verbleef het afgelopen half jaar in Andalusië. Als arabist was het er niet alleen thuiskomen in de voormalige moskeeën van Sevilla, Córdoba en Granada. Met de uitbouw van irrigatiesystemen en de introductie van rijst, amandelen, olijven en sinaasappels veranderden de Moren vergaand het landschap en de economie. De resten van islamitische vestingen tussen de velden en rotsen dienen als geheugensteuntje. Net als de eindeloze reeks Arabische leenwoorden in het Spaans. Met Arabische taalvaardigheid kom je een heel eind in het begrip van deze taal. Ook in de keuken en muziek zijn de Arabische invloeden evident.
Dit is Europa. Al eeuwenlang. Het vak  Arabisch is een unieke sleutel tot een genuanceerd besef van de historie. Het stimuleert nieuwsgierigheid en kritisch denken, wederzijdse waardering en tolerantie. Mariëtte licht haar ervaringen in Andalusië concreet en met veel beeldmateriaal toe.

 

Workshops 1e ronde om 12.00 – 13.15 uur

Spelenderwijs Leren

“Help, spreken in een andere taal, dat durf ik niet hoor”

Josien Boetje (biodata)

Veel leerlingen klappen dicht wanneer ze zich moeten uiten in de vreemde taal.
Daarom is het belangrijk om leerlingen extra zelfvertrouwen te geven. Onderzoek toont aan dat spelletjes een effectieve manier zijn om spreekangst te verlagen, leerlingen te motiveren en de onbewuste verwerving van input te vergroten. In deze workshop ontdek je hoe je laagdrempelige spelvormen kunt inzetten voor de bevordering van spreekvaardigheidsonderwijs. Je gaat naar huis met nieuwe handvatten voor de lespraktijk en een dosis inspiratie.  Spelen jullie mee?

Workshops 2e ronde om 14.15- 15.30 uur

Mohammed Adroun, oprichter Amsterdams Andalusisch Orkest en docent HvA
Informatie over zijn workshop staat binnenkort op deze pagina.